Verslag MPI Klerken

Verslag 2 december 2008: bezoek MPI Klerken

Sarah, Matthijs, Jan en ik (Tatiana) zijn op 2 december naar het MPI van Klerken geweest om daar wat meer uitleg te krijgen over hun hippotherapie en dierenzorgproject.
Om 13u werden we verwacht in de Stokstraat 27 om uitleg te krijgen over de hippotherapie. Vervolgens werden we begeleidt naar het MPI zelf om daar de uitleg over het dierenzorgproject te krijgen.

Hippotherapie:
Er zijn 2 begeleiders, een kinesist en een ergotherapeut. De hippotherapie loopt al 4 jaar maar eigenlijk zijn ze er al 5 jaar mee bezig. Het eerste jaar was er eigenlijk om de paarden voor te bereiden en te trainen.
Ze hebben 3 Hafflingers, deze paarden zijn niet te groot, zijn redelijk zwaar en rustig.
De hippotherapie bestaat uit 5 onderdelen:
1) Paardrijden als activiteit
Ze gaan op het paard zitten en er mee rijden. Er is ook een tillift aanwezig voor de mensen die niet kunnen stappen en te zwaar zijn om op te heffen.
Het is gezond voor de mensen, ze zijn erdoor in beweging, ze leren hun evenwicht houden,…

2) Hypokinesietherapie
Vorm van kiné waar de sleur van het werken in de zaal doorbroken wordt. Het paard is een goede afwisseling.
Mensen die daarvoor gekozen werden hebben ze gekozen volgens hun pathologie. Het zijn vooral ook mensen die last hebben van een spasticiteit. Het paard dient dan eigenlijk als toestel, het is goed voor hun spieren, de bewoner moet zelf werken,…

3) Verzorgen
Tussen 9 en 10 uur ’s ochtends komen 2à3 bewoners om de stallen uit te mesten, de paarden hun haren te kammen,…
Ze leren zo eigenlijk zorg dragen, verantwoordelijk zijn, een relatie opbouwen,… Ze mogen ook zelfstandig met de fiets naar de manege komen, dit geeft hen wat meer zelfvertrouwen.

4) Koetsen
Ze hebben een kleine koets die gebruikt werd voor de opleiding van de paarden en die nu nog steeds soms gebruikt word voor ritjes maar ze hebben ook een nieuwe koets. Een grotere koets, er kunnen 10 jongeren in die nog kunnen stappen en 2 begeleiders. Je kunt de bankjes ook opklappen en dan is er nog ruimte voorzien voor een rolwagen ook maar dan kunnen maar 7 jongeren meer mee, 1 rolstoel en 2 begeleiders.
Voor de paarden is het een afwisseling. Ze moeten steeds braaf zijn, stappen, nooit draven. Hier met de koets mogen ze wel eens lopen, het is een soort uitlaatklep voor die dieren. Het is ook goed voor hun conditie.

5) Huifbed
Dit is enkel voor personen in een rolwagen of een zitschelp (voor mensen die niet meer kunnen stappen). De bewoner wordt op een zeil gelegd tussen de twee paarden. Het zorgt voor 5 belangrijke dingen.
- Warmte.
De paarden geven warmte af en zo worden hun spieren ontspannen.
- Mobilisatie.
Het volledige lichaam van de bewonder word bewogen.
- Spierontspanning.
- Rustgevend.
- Bevorderen van de darmfunctie.

Het idee van het huifbed is eigenlijk bedacht door een Nederlander genaamd Roelafson. Dit was een melkboer die de melk nog rondbracht met paard en kar. Alle kinderen mochten dan eens op dat paard zitten, behalve 1 jongentje dat in een rolstoel zat. Zo bouwde Roelafson het eerste prototype van een huifbed. (Manege zonder drempels)
Sabine van de Velde van Ons Erf heeft dit nagebouwd en het MPI heeft het idee eigenlijk voor een stuk bij haar overgenomen.

Dierenzorgproject:
Hun dierenzorgproject is eigenlijk sterk verbonden met arbeid. De mensen die daar komen helpen hebben allemaal een kaart en wanneer ze gedaan hebben met werken wordt die kaart afgestempeld en zo kunnen ze er geld voor krijgen. Het is niet veel, maar zo leren die mensen ook dat ze met geld iets kunnen doen, iets kunnen kopen.
Ook de buitenactiviteit staat hier centraal. Mensen moeten zelf beslissen wat ze willen of niet willen doen.

Genieten is zeer belangrijk. Zo hebben ze in het MPI een veranda waar contactmogelijkheden met dieren mogelijk zijn. Ze werken er ook met de 4 elementen (water, lucht, aarde en vuur) In die veranda kunnen ze bijvoorbeeld kijken naar vissen, kanaries,… Dieren zien is ook veel meer dan ze enkel zien. Je gaat ze ook horen, ruiken,… Je moet er voor zorgen dat ze gezien worden.
Daarna kun je het stapsgewijs gaan opbouwen en overgaan tot het aaien van dieren (bv. konijnen) je kunt ze ook op de schoot gaan pakken,…
Het is vooral belangrijk dat er prikkeling is. Prikkeling met dieren is dan waarschijnlijk ook makkelijker met kleine dieren dan met een paard.

De basisdieren (vis, kanarie, ratje) hebben weinig zorg nodig maar ze geven wel veel. Hoe hoger je gaat (paard) hoe meer je er aan hebt maar je hebt er ook meer zorg aan.

Het essentiële is eigenlijk het werken met de dieren. De essentie daarvan is ook op elk terrein hetzelfde. Het gaat erom dat je dialogisch bezig bent met de dieren. De dieren kunnen dan op hun beurt een meerwaarde teruggeven.
Je kunt via de dieren ook iets doen voor een ander.
Het belangrijkste bij dieren is ook dat je steeds eerlijk bent. Je moet ook overtuigd zijn van de kwaliteiten van de dieren.

Wat mogelijk zou zijn voor ons project, is dat we in de omgeving zoeken naar andere organisaties waarmee we kunnen samenwerken.
Bv. op een boerderij gaan helpen in de buurt.

Wanneer het dierenproject startte hadden ze 1 konijn en 2 kippen. Ze zijn van onder uit begonnen en dat moeten wij ook kunnen. Werken met wat we hebben en goed onderzoeken wat we kunnen doen. Verschillende zaken onderzoeken en vooral vragen stellen. De belangrijkste vragen zijn steeds: WAT, WAAR, HOE, WANNEER, WAAROM.

We hebben wel al enorm veel. We hebben onszelf en de enorme bagage die we al meedragen. Dit alles moeten we samenbrengen. We moeten luisteren naar elkaar, werken met onze ellebogen, werken met gemoed.
Het ergste dat kan voorvallen is dat we geen reactie krijgen. MAAR een negatieve reactie is ook een reactie. Krijgen we een negatieve reactie dan hebben we weer iets om aan te werken. Krijgen we een positieve reactie dan is het zeer tof om verder te werken.

Onze conclusie was dus dat we het zeker nog eens allemaal zullen moeten bekijken maar deze keer van onder bekijken. Niet zoeken achter iets specifieks maar kijken of hetgeen we vinden niet bruikbaar is op de één of andere manier.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License